MEVZUAT HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI EĞİTİMİ
Başlangıç ve Bitiş |
22-23, 29 Mayıs 2021 |
Süresi |
9 saat |
Günleri |
Cumartesi, Pazar |
Saat |
14:30-17:30 |
Ücreti |
600 TL (KDV dâhil) |
Yeri |
Online |
EĞİTİMİN AMACI
Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, yönetmelik ya da tebliğ gibi yeni bir mevzuatın yürürlüğe konulmadığı bir gün yok gibidir. Her düzenlemenin bir hazırlık süreci ile bu süreci yürüten kişi, kurul ya da komisyonları vardır. Hiç kimse yürütmüş olduğu mevzuat hazırlık çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanmasını istemez. Bu nedenle, bu sürecin mevzuat hazırlama usul ve esaslarına hakim, kanun yapma sanatını kavramış ve alanında ehil insanlar tarafından yürütülmesi gerekir. Aksi durumda hedef ya da amacı doğru ve fakat yanlış yol ya da yöntemlerle yürütülen çalışmaların, başarısızla sonuçlanması kaçınılmaz bir son olacaktır.
Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Eğitimi ile mevzuat hazırlık çalışmalarında yer alacak kişilere; bu sürecin ne şekilde yönetileceği ve hangi kural ve ilkelerin takip edileceği konularında katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Eğitimi tamamlayan katılımcılar, kaliteli mevzuat yapımına ilişkin yetkinliklerini artırabilecekler, yasama uzmanlığı olarak ifade edilen uzmanlık bilgisine sahip olacaklardır.
EĞİTİM İÇERİĞİ
Eğitimin içeriği, mevzuat hazırlama usul ve esasları hakkında yazılmış bilimsel eserler dikkate alınarak tasarlanmıştır. Konu hakkında yürürlüğe konulmuş düzenlemeler (Örneğin bir Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuş olan Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik) ile örnek olarak seçilen mevzuat çalışmalarına ilişkin pratikler eğitime dahil edilmiştir. Bu açıdan eğitimin teorik bir temeli bulunduğu gibi pratik bir yönü de vardır. Kanun ve düzenleyici idari işlemlerin ne şekilde yapılacağı hususunun, özellikle örneklendirmeler ile interaktif anlatım ve tartışmaya dayalı eğitim modeli ile gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Eğitimi başlıca aşağıdaki hususları içermektedir:
- Türk mevzuatının yapısı,
- Mevzuat yapım aşamaları,
- Mevzuat yapımında görüş alma süreci (katılımcılık),
- Düzenleyici etki analizi (regulatory impact assessment),
- Yabancı hukuk kaynaklarından yararlanılması,
- Mevzuat yazım usulüne ilişkin kurallar (kanun yapma sanatı),
- Kanunun dili,
- Mevzuatın kodifikasyonu,
- Mevzuatın yayımlanması ve Resmî Gazete,
- Kanun yapımında TBMM ve Cumhurbaşkanlığının rolü,
- Mevzuat hazırlama usul ve esaslarına ilişkin Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatları.
KİMLER KATILABİLİR?
Bu program milletvekilleri, bürokratlar, bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuat hazırlama birimlerinde görevli uzmanlar, hukuk müşavirleri ve avukatlar ile kanun ve düzenleyici idari işlemlerin hazırlık çalışmalarına katkı sağlayan sivil toplum örgütlerinin yönetici ve çalışanlarının katılımına uygundur.
KONTENJAN
15 kişi ile sınırlıdır.
BELGELENDİRME
Programa % 70 devam koşulunu sağlayan katılımcılara imzalı resmi katılım belgesi verilir.
BAŞVURU VE KAYIT
Programa başvurmak isteyenler online başvuru butonuna tıklayarak kayıt yaptırabileceklerdir. Eğitimin açılması kesinleştiğinde tarafınıza ödeme ve kesin kayıt ile ilgili e-posta gönderilecektir.
EĞİTMEN
Doç. Dr. Yasin SÖYLER
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalında görev yapmaktadır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2005 yılında Başbakanlık’ta uzman yardımcısı olarak başladığı bürokratik görevini, 2018 yılında yeni hükümet sistemine geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’nde Cumhurbaşkanlığı raportörü olarak devam ettirmiştir. Bürokraside görev yaptığı bu süre içerisinde yüzlerce kanun, kanun hükmünde kararname, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliğin hazırlık çalışmaları içerisinde yer almış, birçok önemli kanun ve kararnamenin yazımına katkı sağlamıştır.
Doç. Dr. Yasin Söyler, birçok kamu kurumu tarafından talep edilen mevzuat hazırlama usul ve esaslarına ilişkin eğitimlere, eğitimci olarak katılmış, “kanun hazırlama ve norm koyma” derslerini yüksek lisans dersi olarak vermiştir. 2020 yılında katıldığı ASBÜ Hukuk Fakültesi bünyesinde ayrıca idare hukuku, idari yargılama hukuku ve internet hukuku dersleri vermektedir.
Sn. Söyler 2018 yılında yayınladığı “Yeni Hükümet Sisteminde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” isimli kitabı ile yeni hükümet sisteminin önemli bir düzenleme aracı olan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin hukuki rejimini her boyutuyla ortaya koymaya çalışmış, 2016 yılında yayınladığı “Mevzuat Yapım Hukuku ve Başbakanlığın Hukuksal Rolü” isimli kitabıyla ise mevzuat hazırlama usul ve esaslarını ayrıntılı bir şekilde incelemiştir. Ayrıca yazarın, konu hakkında yayımlanmış birçok makalesi bulunmaktadır.