BİLİŞİM HUKUKU SERTİFİKA PROGRAMI 2

5-12 Aralık 2022

24 saat

Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar, Pazartesi

Öğrenci ve Stajyer Avukatlara 1500 TL (KDV dâhil)

Kontenjan Program kontenjanları sınırlıdır.

Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler sonucu teknolojinin her alanda kullanımı yaygınlaşmıştır. İş hayatımızda ve günlük yaşantımızda artan teknoloji kullanımı bir taraftan işlemlerii kolaylaştırırken bir taraftan dolandırıcılık, tehdit, şantaj, hakaret gibi suçları artırmakta bir taraftan fotoğraflarımız veya diğer kişisel verilerimizin biz istemeden paylaşılmasına neden olmaktadır. Siber saldırılar, şifre çalma işlemleri, başkasına ait kredi kartının hukuka aykırı kullanılması gibi çeşitli suçlar oldukça artmıştır. Ayrıca Bitcoin gibi dijital para birimlerinin kullanımı yaygınlaşmış, bu işlemlerin yapıldığı borsalar üzerinden yapılan hukuka aykırılıklar, dolandırıcılık gibi suçlar artmıştır. Teknoloji devi şirketlerin satışlarını artırmak için güncelleme programları ile kişilerin akıllı cihazları yavaşlattıkları veya bataryaları dayanıksızlaştırdıkları tespit edilmiştir. Güncelleme yapan tüketiciler cihazları yavaşlatılarak yeni modeli almaya yönlendirilmektedir. Cihazı hem üreten firma yavaşlatmakta hem de buna karşın garanti kapsamındaki cihazlara tüketici hatası diyerek tüketiciden fahiş onarım ücretleri talep etmektedir. Kişilere Bilişim Hukuku Eğitimi ile bu tür durumlarda nasıl bir yol izlemeleri gerektiği bilgisi verilecektir.  Kişilerin istemediği görüntülerin internet üzerinden paylaşılarak anında milyonların görmesi sağlanabilmektedir. Bu şekilde kişinin hiç istemediği içerik ve bilgileri bir anda milyonların bilgisine ve erişimine sunulabilmektedir. Özel hayatın gizliliğinin korunmasına ve kişisel verilerin korunmasına yönelik bu tehdit herkes için söz konusudur. Bunlardan başka gelişen bilişim teknolojileri yapay zeka uygulamalarında da etkili olmuş ancak yapay zekaya dair etkin hukuki düzenlemeler henüz geliştirilememiştir. Yapay zekanın verdiği zarardan kimin ne bağlamda sorumlu olacağı, doğan zararı kimin tazmin etmesi gerektiği hala tartışılmaktadır. Benzer şekilde yapay zekanın işlediği suçtan kimin nasıl sorumlu olacağı da cezai sorumluluk bağlamında tartışılmaktadır.

Bilişim Hukuku Eğitimi ile katılımcıların özel hukuk ve kamu hukuku bağlamında gerçekleşen ihlaller hakkında bilinçlenmesi sağlanacak ve bu ihlaller karşısında suça karşı izlemeleri gereken süreç açıklanacaktır. Ayrıca tazminat için ya da erişimin engellenmesi için yapmaları gereken işlemlerde dikkat etmeleri gereken unsurlar belirtilecektir. Bu şekilde hakkı ihlal edilenlerin bu hak ihlalinin bilincinde olmaları sağlanacaktır. Bilişim teknolojileri dolayısıyla gerçekleşen ihlalin sonlandırılması için ve bu ihlalden doğan zararın tazmin edilmesi için katılımcılar neler yapmaları ve hangi mercilere başvurmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Eğitimin içeriği Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin (Harvard’s Berkman Klein Center for Internet & Society), Queen Mary Londra Üniversitesi’nin Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Hukuku programları başta olmak üzere dünyanın önde gelen bilişim hukuku program içerikleri dikkate alınarak oluşturulmuştur. Bu eğitimde Türk hukukundan ve internet üzerinden gerçekleşen ihlallerde Türk hukukunun etkinlik sınırını aşan farklı ülkelerde zarar doğması halinde dikkat edilmesi gereken hukuki mevzuatın bilgisi verilecektir. Örnek ve güncel olaylar üzerinden interaktif katılımla eğitim gerçekleştirilecektir. Bilişim Hukuku Eğitimi başlıca aşağıdaki hususlar içermektedir:

• Yapay Zeka Hukuku (Yapay zekanın hukuki niteliği, hukuki sorumluluğu, cezai sorumluluğu) / 6 saat / Dr. Öğr. Üyesi Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM
  • Bilişim Suçları / 3 saat / Prof. Dr. Erdal YERDELEN & Doç. Dr. Meral EKİCİ
  • Erişimin Engellenmesi / 3 saat / Prof. Dr. Bülent KENT
  • Akıllı Cihazların Güncellenmesi ve Planlı/Bilinçli Eskitmenin Hukuken Değerlendirilmesi / 3 saat / Dr. Öğr. Üyesi Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM
  • KVKK 3 saat / Dr. Öğr. Üyesi Yasemin GÜLLÜOĞLU
  • GDPR 3 saat / Dr. Öğr. Üyesi Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM
  • Bilişim ve İnsan Hakları 3 saat / Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÇATLI

Bu program hukuk okuyan öğrencilerin, bilişim hukuku konularında uzmanlaşmak isteyen avukatların, savcı ve hâkimlerin ya da bilişim hukukuna ilgi duyan kişilerin, bilişim teknolojileri dolayısıyla zarara uğramış ve haklarını öğrenmek isteyen kişilerin katılımına uygundur.

Program kontenjanları sınırlıdır.

Prof. Dr. Bülent KENT

Prof. Dr. Erdal YERDELEN

Doç. Dr. Meral EKİCİ

Dr. Öğr. Üyesi Yasemin GÜLLÜOĞLU

Dr.Öğr. Üyesi Merve Ayşegül KULULAR İBRAHİM

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ÇATLI

Programa % 70 devam koşulunu sağlayan ve yapılacak sınavdan başarılı olan katılımcılara sertifika verilecektir.

ÖDEME

Eğitim ücreti aşağıda bilgileri verilen banka hesabına yatırılacaktır.

IBAN: TR83 0001 2009 4110 0044 0000 26

Alıcı: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü

Açıklama: Ad Soyad, T.C. Kimlik No, Eğitimin Adı

Programa başvurmak isteyenler online başvuru butonuna tıklayarak kayıt yaptırabileceklerdir. Eğitimin açılması kesinleştiğinde tarafınıza ödeme ve kesin kayıt ile ilgili e-posta gönderilecektir.

Başvuru Formu: https://forms.gle/dENqER9hg7JLPq13A