AMOS ile YAPISAL EŞİTLİK MODELLEMESİ EĞİTİMİ

09:30-12:30 & 13:30-16:30

598,8 TL (KDV dâhil).

Bilgisayar Laboratuvarı

Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM), faktör analizi ve regresyon analizlerinin birleşiminden oluşan, genellikle gözlenen ve örtük değişkenleri içeren modellerin test edilmesinde kullanılan, çok değişkenli istatistiksel analizlerin genel adıdır. YEM’in temel amacı; ölçeklerin yapısını veri ile doğrulamak ve  bir veya birden fazla bağımsız değişken ile bir veya birden fazla bağımlı değişken arasındaki ilişkiler dizisini test etmektir. IBM® SPSS® AMOS; YEM analizleri için grafik temelli bir ara yüz sunan oldukça pratik bir istatistik programıdır. Bu eğitimin amacı; AMOS Programı vasıtasıyla gerçek veriler üzerinden doğrulayıcı faktör analizi ile yol analizinin nasıl yapılacağını, yorumlanacağını ve analiz sonuçlarının bilimsel bir araştırmada APA stiline göre nasıl raporlanacağını öğretmektir.

Eğitim başlangıcında ilk olarak YEM’e ilişkin kuramsal bilgiler aktarılacaktır. Sonrasında ise örnek veri setleri üzerinden doğrulayıcı faktör analizi ile yol analizleri katılımcılarla birlikte uygulamalı olarak yapılacaktır. Katılımcılar, ASBÜSEM laboratuvarına ait lisanslı analiz yazılımlarının yüklü olduğu masaüstü bilgisayarları kullanacaklardır. Arzu eden katılımcılar, IBM AMOS (21 ve üzeri versiyon) yüklü kişisel bilgisayarları ile de eğitime katılabilirler. Programda görev alan öğretim üyesi, çeşitlik platformlarda eğitime konu olan analiz yöntem ve tekniklerin eğitimini vermiş, bunları araştırmalarında kullanmış ve araştırmalarını Leadership Quarterly, Scientometrics, Industry and Innovation, Higher Education ve Research Evaluation gibi nitelikli dergilerde yayımlamıştır.

• Yapısal Eşitlik Modellemesine (YEM) Giriş
  • YEM’in Üstünlükleri
  • Temel Kavramlar ve Varsayımlar
  • YEM Türleri ve Modeller
  • YEM’de Uyum İyiliği İndeksleri
  • AMOS  Programı ve  Model Tanımlama
  • Birinci Düzey Tek Faktörlü Doğrulayıcı Faktör Analizi
  • Birinci Düzey Çok Faktörlü Doğrulayıcı Faktör Analizi
  • İkinci Düzey Doğrulayıcı Faktör Analizi
  • Örtük Değişkenli Yapısal Model Analiz (Latent Variable Structural Model)
  • Aracılık (Mediation) Etkisine Dair Güncel Tartışmalar ve  Bootstrap Yöntemi
  • AMOS ile Aracılı Model Testi
  • Gözlenen Değişkenlerle Yol Analizi (Path Analysis with Observed Variables)
  • AMOS ile Düzenleyici (Moderation) Model Testleri
  • Çok gruplu analiz ve ölçüm denkliği sınaması
  • Sonuçların Raporlanması

Bu eğitime; davranış bilimleri, işletme, psikoloji, sosyoloji, eğitim, sosyal çalışmalar, siyaset bilimi, halk sağlığı, iletişim gibi alanlarda çalışan, doğrulayıcı faktör analizi ve yol analizi konusunda bilgi birikimini artırmak isteyen tüm araştırmacılar ve öğrenciler bu eğitime katılabilir. Eğitime katılacakların temel istatistiksel analizler (T testi, ANOVA, Korelasyon, Regresyon ve Keşfedici faktör analizi)  konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir.

KONAKLAMA

Program iki günlük eğitimi kapsamaktadır. Şehir dışından katılımcılar da düşünülerek eğitim Cumartesi ve Pazar günlerine planlanmıştır.  Ulus’ta öğle yemeği ve konaklama için çok sayıda alternatif mevcuttur.

Prof. Dr. Çetin ÖNDER

Eğitmen hakkında detaylı bilgi için: https://isl.asbu.edu.tr/tr/akademik-personel/cetinonder

EĞİTİM ÜCRETİ: 598,8 TL (KDV Dâhil).

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi personeline: 449,1 TL (KDV dâhil) (%25 İndirimli)

Birinci derece bir şehit yakını ile gazi veya birinci derece bir gazi yakınına: 449,1 TL (KDV dâhil) (%25 İndirimli)

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden mezun ve emekliler için: 449,1 TL (KDV dâhil) (%25 İndirimli)

Aynı Kuruluştan gelen en az 5 kişilik taleplerde: 449,1 TL (KDV dâhil) (%25 İndirimli)

KAYIT

Programa başvurmak isteyenler online başvuru butonuna tıklayarak kayıt yaptırabileceklerdir. Eğitimin açılması kesinleştiğinde tarafınıza ÖDEME ve kesin kayıt ile ilgili e-posta gönderilecektir.